P
Kontekst
Rzeszowskie przedsiębiorstwo rolne specjalizuje się w hodowli drobiu, dokładniej kury z rasy Brojler. Średni czas hodowli wynosi do 8 tygodni i dzieli się na kilka charakterystycznych etapów zależnych od etapu rozwoju zwierząt. W każdym z tych etapów bardzo ważne jest precyzyjne utrzymanie odpowiedniej temperatury na hali hodowlanej. Jednorazowa tura hodowlana liczy około 8 000sztuk zwierząt. Dbanie o odpowiednie warunki klimatycznej jest ważne nie tylko ze względu weterynaryjnego ale również ma ogromny wpływ na wynik finansowy danej tury hodowlanej.Wyzwanie
Przed wdrożeniem rozwiązania przedsiębiorstwo odnotowało następujące trudności:- Konieczność częstego osobistego sprawdzania temperatury na hali nawet w godzinach nocnych
Współpraca i wdrożenie
Projekt został zrealizowany w następujących etapach:- Przygotowanie elektronicznego sterownika w oparciu o gotowe płytki prototypowe
- Instalacja czujników na hali
- Testy połączone z wdrożeniem

Korzyści
Dostarczony sterownik:- Umożliwia wprowadzenie zakresu temperatur w kategoriach - ostrzeżenie oraz alarm
- Automatyczne wysyła wiadomość SMS o przekroczeniu ustawionych progów
- Istnieje możliwość odpytania sterownika o aktualną temperaturę na hali oraz wysłanie rozkazu włączenia lub wyłączenia wentylatorów